Porodin

Istorijat

Porodin na Karti

Crkva

Skola

Sport

Kultura

Zdravstvo

Gif Animacije

Vesti - Zabava

Linkovi

Knjiga Gostiju

Kontakt

PORODIN ~ Osnovna Skola


Stara skola je bila gde su sada uciteljski stanovi. U skolu je drzao nastavu svestenik do 1875. godine. Postojala  su dva razreda, posle su deca odlazila u Svilajnac na dalje skolovanje. Skolu su pohadjala samo muska deca.
Izgradnja nove skole zapocela je 1875.godine, a 1878. godine pocela sa radom. Do II svetskog rata bilo je cetiri razreda, a nastava se odrzavala u dve smene, pre i posle podne ( deca su kuci odlazila na rucak). U skolu su isla i muska i zenska deca, ali za zensku decu skola nije bila obavezna. Od 1948. godine uvodi se osmogodisnja skola koju pohadjaju sva deca tj. obavezna je i za zensku decu. Od 1974. godine u Porodinu dolaze i deca iz susednog sela Vitezeva.


Skola se zvala "Sveti Sava", zatim "Vujca Kremenjak", a sada je u sastavu skole iz Zabara. Skola slavi svoju slavu Sv. Sava i na taj dan deca odlaze u crkvu Sv. Petka u Porodinu. Danas skolu pohadja oko 230 ucenika, a nastavu predaju ucitelji i nastavnici. Broj djaka se svake godine smanjuje. Skola ima pet ucionica i djacku kuhinju.


 


 


 
WebMaster ~ Dejan L * Porodin 2004-2009