Porodin

Istorijat

Porodin na Karti

Crkva

Skola

Sport

Kultura

Zdravstvo

Gif Animacije

Vesti - Zabava

Linkovi

Knjiga Gostiju

Kontakt

PORODIN ~ Crkva Sveta Petka


Postojale su dve parohije. U 1837. godini postoji parohija porodinska i vitezevacka. Zatim 1863. godine postoje dve porodinske parohije i postoje dva svestenika. Nosile su naziv I i II porodinska parohija i tako su se nazivale do 1947. godine kada je obrazovana samo jedna parohija, parohija porodinska.


Postojala je stara crkva, crkviste je prodato i nalazi se u privatnoj svojini i na tom mestu je vinograd i ne zna se koliko je bilo veliko. Rusevine stare crkve su prenete u selo i od kamena te stare crkve sazidan je temelj nove, sadasnje crkve. Iz prica starih saznalo se da su na jednoj kamenoj ploci, koja je bila preneta, bila neka slova, ali su je neuki ljudi razbili i u temelj ugradili. Time je unisten i jedini detalj koji bi nesto mogao kazati o staroj crkvi


Crkva porodinska posvecena je Sv. Prep. Mati Paraskevi. Zauzima prostor od 2 ara, zidana je od opeka, zidovi su masivni debljine 60cm, pokrivena je biber crepom, a toranj plehom. Visina tornja je 21 metar. Unutrasnje razmere su 14,75 metara u duzini i 7,25 metara u sirini. Paperta ima duzinu od 3 metara, a olibar 3.25 metra dok je ledja crkve 8,50 metara. Nad papetrom je galerija za hor na drvenim stubovima. Porodinska crkva zidana je u romanskom stilu u obliku krsta sa visokim tornjem na kome su dva zvona. Ima troja vrata. Unutrasnjost je ukrasena lepim ikonostasom.


 


 


Crkvu porodinsku podigao je narod sela Porodina, svojim radom i prilozima. Crkva je zidana 1869. godine , a osvecena 1872. godine. Zahvaljujuci gradjanima Porodina izgradjen je novi Parohijski Dom, postavljena betonska ograda, uradjene nove kapije, rasveta ispred crkve, uradjena nova fasada crkve. Moze se reci da je crkva sa njenim dvoristem, jedno od najuredjenijih mesta u Porodinu. Svestenik je bio Zivota Tomic od 1975. godine do 2004.godine. Sada je svestenik  Bojan M. Milosavljevic.


 

WebMaster ~ Dejan L * Porodin 2004-2009